דיכאון - תסמינים, סוגים וטיפול
מהו דיכאון?
הדיכאון הוא מצב רגשי שבו אדם מרגיש עצוב, ללא תשוקה למקצוע, למשפחה, לזוגיות ובאופן כללי לכל חלק במרכיבי חייו עד לאותו זמן.
בדיכאון לא רק התשוקה מופקעת ונעלמת, מתווספת גם חוסר תקווה אשר משפיעה באופן דרמטי על כל אספקט בחיים.
דיכאון משפיע על מצב הרוח שלנו על ההתנהגות ועל הביצועים היומיומיים שלנו.
נחווה שינויים בשעות השינה ובכמותן, ירידה בתאבון, שינויים בהרגלי יחסי המין וכו׳.
על פי דיווחים בין 18% ל20% מהאוכלוסיה בישראל כיום סובלים מדיכאון. אתם לא לבד וניתן להתמודד ולהתגבר על כך.
תסמינים מוכרים לדיכאון
עצבנות וחרדה, חוסר תשומת לב, עצבנות, חוסר אינטרס או התעניינות בפעולות רגילות ושיגרתיות, חוסר שמחה, בעיות שינה, שינויים בהרגלי האכילה והתזונה- חוסר רעב או תחושת רעב בלתי רגילה.
חוסר אנרגיה, תחושת עייפות בלתי רגילה, חוסר תשומת לב או קשיים בהתמודדות עם משימות יומיומיות, מחשבות שליליות על החיים, על האני ועל התפקוד. תחושות אשמה או בושה. קושי יוצא דופן בקבלת החלטות.
סוגי דיכאון שכיחים
דיכאון קל: מצב רגשי עדין, בו האדם חווה עצבנות, עצבות או אבוד עניין באספקטים שונים של חייו. ברמה זו יש השפעה על התפקוד היומיומי אך האדם יתנהל כמעט כהרגלו מלבד עצבות קלה או דכדוך אשר ילוו אותו.
דיכאון קליני (מג'ורי): מצב רגשי עמוק וחמור יותר, בו אדם חווה עצבנות רבה. חווה חששות רבים בקשר לתפקודו העצמי- אם בבית עם משפחתו, אם בעבודה או בקריירה שלו, ואם בחיי החברה שלו בנוסף תחושת חוסר תקווה עמוקה מאוד. בסוג זה נרגיש לרוב את עצבנותו של האדם ונזהה ירידה בתפקוד היום יומי הרגיל שלו.
דיסתמיה (דיכאון קבוע): מצב דיכאוני קבוע ומתמשך, בו אדם מתמודד עם כל תסמיני הדיכאון הנ״ל בעצימות נמוכה יותר אך לזמן מתמשך הרבה יותר של לפחות שנתיים.
סוגים נוספים יהיו: הפרעה דיספורית קדם וסתית, דיכאון לאחר לידה, דיכאון סמוי, הפרעת ויסות מצב הרוח ודפרסיה כחלק ממניה דפרסיה.
מה עושים בטיפול בדיכאון?
בפגישות הראשונות נלמד להכיר את מרכיבי החיים של המטופל/ת ולקשור קשר בניהם לבין דפוסי המחשבה.
נבחן את דרך החשיבה לעומק וננסה להבין מהן האמונות הבסיסיות עליו המטופל/ת נשען וכיצד לשפר אותן, לחזק אותן ולהפוך אותן למקדמות ומועילות.
אמפטיה, תמיכה, הקשבה והכוונה.